KATA-KATA HIKMAT

Sintesiskan unsur-unsur anod kemesraan dengan isomer ukhwah serta oksidakan monomer kasih sayang dan molekul doa untuk menghasilkan polimer PERSAHABATAN yang oktet..

Live for today:

During this day u should pray with a wakeful heart,
Recite the Qur'an with understanding and remember Allah with sincerity,
In this day you should be balance in your affairs,
Satisfied with your alloted portion,
Concernedwith your appearance and health..(",)

Thursday, February 25, 2010

i-city...@ lights of wonderland



To fulfill my promise, I and zatie went to i-city last night coz every weekend I’m not in s.alam. (our housemate can’t join us- having test and so on). It was so amazing when I saw a sea of beautiful lights shining from a small hill, skyscrapers every where... It was a very pretty sight! I-City’s Lights Winter Wonderland for me..(selama nie duk ngintai kat tingkat umah je..skali datang salji pun ada)…Now, in front of you ainna..jeng3x. In short, I-City is the latest MSC Malaysia Cybercentre Zone Shah Alam, Selangor @ Cyberjaya.
Together with me is my cute digital camera..(camera nie dh pernah jatuh..so gambar xberapa nk sharp..but ok la…leh challenge DSLR) and my luvely lady…Nurul Ezatie Baderi. So xyah nk cite banyak…enjoy all the pictures k….(^_~)

Nurul Ezatie Baderi


my nightmare pun ada kat sini...

Merenung mase depan nmpk nye swan nie....


beautiful swan lake..or garden





Light wonderland...(^__^)


Comel kan.....


beautiful sight!

Disepanjang berada di sini duk fikir apakah peranan i-city nie..duk2 fikir2 sambil jalan dapatla di buat kesimpulan..yg i-city nie terdiri dr 5 A..lebih mungkin but nie je yg ainna nmpak smlm...lagipun pernah bace kat one of article dlm google.. The 5 As are:
  • A cyberport-which will act as an IT backbone for I-City
  • A one-million sq ft lifestyle commercial town centre
  • A residential community
  • An office park and
  • A shop-office district.
Ultimately, rase nye nie la sbb i-city bercahaya..tuk mengamit penduduk akan kehadiran nye...the aims (maybe) is to create a campus (uitm n unisel serta sekolah dekat)-style live (pusat komuniti)-work environment (perindustrian kan...) integrated into a large open space that boasts a lake that will also provide a waterfront environment.

Kengkawan mai la datang sini...i'm not sure how long the display will be there...nak datang roger2 ye...nie ada link tuk map ke i-city nie.... some other pictures ada kat dlm fb ainna..(*__*)
http://i-city.my/malaysia/location/index.html

Friday, February 19, 2010

Pemindahan Part 3 (~_~)

Assalamualaikum dan salam sejahtera...salam kasih sayang buat semua. Pagi td ainna di datangi oleh seorang kawan...bertanyakan "ainna bile nk update blog"..lantas itu i'Allah ainna akan cube sambung cerita pemindahan yang ainna tinggalkan dr minggu lps...(hehehhe...arini xde keje sngt)


Rindu bertaut dengan sinaran mentari yang indah
Penghulu segala hari yang menjanjikan seribu makna
Harum bau umpama mawar merah mekar
Namun hanya takdir yang bisa merungkai


Adam redha dengan ketentuan dan takdir yang Allah tentukan. Hawa bukan yang terbaik buat nye..Adam sedar, kasih sayang Allah yang perlu di kejar. Kasih manusia akan datang seandainya Allah yang utama. Telefon bimbit adam berbunyi..ada pesanan ringkas dari sepupu nya..

"Assalam Adam...jemput ikut sekali ke majlis pertunangan aku ahad nie..heheheh..manela tau kot2 ko bertemu jodoh di majlis tue nanti ke...ikut ye...aku tunggu ko kat umah k"

Akhir nya..Ahmad Aiman kini adalah tunang kepada Siti Hawa. Tanpa Hawa sedari, Adam hadir di majlis pertunangan nya. Hati ayah Hawa tertanya2, seperti pernah kenal budak nie sambil merenung wajah Adam..sewaktu menyambut kedatangan rombongan.

"Assalamualaikum pak cik"
"Waalaikumussalam...maaf ye nak, muka kamu macam pak cik pernah jumpe"
Adam xmenyangka..ayah hawa masih mengingati diri nye

"Ye pak cik..nama saya Adam, kawan sekelas Hawa mase di U dulu dan sepupu kepada Ahmad Aiman..bakal menantu pak cik"
"oh ye..kamu yang pernah berborak ngan pak cik mase selesai solat zohor di masjid U kamu dulukan? erm..mase tue after majlis konvo korang.."
"erm..xsangka pak cik masih ingat"
"alhamdulillah...jemput2 nak masuk.."

"Eh..kau kenal dengan bakal bapa mertua ku Adam?" Tanya Aiman..musykil seketika.
"Mane nye xkenal...anak nye satu U dengan aku dulu..mase ambil degree" jelas Adam
"oh..yeke? wa..ko dh kenal dulu dengan abi Hawa sebelum aku nie dam..." (^_^)
"kami pernah berkongsi cerita sewaktu pertama kali bertemu di majlis konvo dulu"
"wa..jeles aku.."

Adam melangkah masuk...hanya Allah saja yang tahu akan perasaan hati nya ketika itu. Hawa juga dapat merasakan sesuatu tetapi dia cuba denied kan apa yang di rasa.

Pada malam hari, di kamar peraduan abi dan ibu Hawa...
"Yang, awak kenal x budak lelaki yang duduk sebelah Aiman mase makan td?"
"erm..yang pakai baju kemeja biru td ke bang?"
"a'a...awak tau..dialah budak yang pernah abg cite kan kat awak dulu"
"oh..dia la budak nye, yang satu U dengan Hawa tue..."
"xsangka saya, dia ada di majlis pertunangan Hawa..." termanggu abi Hawa seketika.
"Bang... Hawa dh buat keputusan, lagi pun Aiman nie kite yang pilih kan utk nye"
"ye..betul kata awak tue...Aiman juga baik orang nye..perwatakan mereka patutla serupa.. sepupu rupa nye si Adam dgn Aiman tue.."
"ooo..sepupu, saya ingat kn kawan si Aiman"

Dalam pada itu..Hawa sedang membelik2 photo yg di ambil di sekitar majlis nya siang td...alangkah terkejut nya hawa apabila gambar yang tertera di screen computer nye adalah gambar seseorang yang pernah di kenali nye suatu ketika dahulu.."ADAM" apakah hubungan diantara mereka..

Pada keesokan hari nya..seperti biasa..Hawa akan menolong ibu nye menyediakan sarapan pagi. Juadah sarapan pagi mereka pada hari ini lebih istimewa dari biasa, bagi meraikan tetamu, iaitu ahli keluarga yang bermalam di rumah mereka setelah bersusah payah meraikan majlis dan memeriah kan majlis pertunangan Hawa semalam adalah menjadi satu kewajipan.

"Hawa...tau x siapa datang semalam?"
"eik pelik je soalan ibu nie...dh tentula rombongan ahli keluarga Aiman" jauh di sudut hati Hawa, dia sebenar nya faham akan maksud ibu nye itu...
"Adam...dtg semalam, rupe2 nye kawan Hawa tue sepupu pada Aiman" terungkaila sudah segala pertanyaan yang bersarang di ruang fikiran hawa.
"oh, yeke bu" bersahaja Hawa meneruskan perbualan dengan ibu nye.
"Bu..hawa yakin, Hawa bukan lah yang terbaik utk Adam bu..., Hawa telah pun memilih Aiman sebagai pemimpin yang akan memimpin Hawa, penghulu kepada keluarga dan teman perjuangan Hawa yang akan membawa Hawa untuk beroleh rahman dan rahim Allah bu"


Ibu Hawa amat memahami nye,setiap detik,saat,minit dan waktu dia mendoakan kebahagian anak nye. Siti Hawa adalah permata hidup nya.

Aiman amat bersyukur kerana Allah temukan diri nya degan Hawa dan berjanji akan membahagiakan Hawa, pemaisuri hidup yang bersinar.. selagi hayat nya. Dalam masa tiga bulan ini, Aiman meggunakan peluang yang ada untuk mengenali ahli keluarga Hawa, begitu juga dengan Hawa.

Dari pemilihan hantaran sehinggala ke kad jemputan walimah, mereka menggunaka khidmat juru runding yang sngt arif, siapa lagi klau bukan ibu dan ayah kedua2 belah pihak. Ibu, abi, abah dan ummi sangat gembira...segala persiapan di lakukan dengan teliti supaya majlis itu nanti berjalan dengan lancar. Majlis penikahan akan berlangsung di Masjid As-Syakirin..masjid yang terletak hanya 2km dari kawasan perumahan Hawa, manakala majlis kenduri nya di adakan di perkarangan rumah....dijangka 7 buah khemah akan di pasang pada hari tersebut. Hawa memilih untuk menggunakan khidmat catering seperti yg selalu di lakukan oleh orang2 zaman sekarang, tetapi ibu dan abi nye memilih utk bergotong-royong ramai2 sesama ahli keluarga dan jiran2 tetangga kerana bagi mereka dengan cara yang sedemikian dapat mengeratkan lagi hubungan silaturahim sesama mereka.

Siti Hawa sangat bersyukur kerana memiliki kedua ibu bapa yang amat memahami nya...dari kecil hingga dewasa Hawa di tatang bagai minyak yang penuh. Dan Hawa panjatkan kesyukuran itu pada yang Esa..mohon di beri kesihatan yang sempurna buat kedua ibu dan abi nya.. kasih sayang seorang ibu dan ayah tiada batasan utk anak nya, segala jasa dan kasih mereka xdapat kita balas...

Sutera kasih yang membelai..membaluti kesan luka mu

Sutera kasih yang melambai..mengisi kekosongan itu

Sutera kasih yang terukir..memenuhi kehidupan mu

Sutera kasih yang terbentang..menyinari doa dan air mata itu

Majlis penikahan Hawa dan Aiman akan berlangsung 2 minggu lagi..banyak kiriman email dari kengkawan menerusi yahoo email box, friendster dan juga facebook mengucapkan tahniah buat kedua-dua nya...di antara email tersebut tertera satu quote dari sahabat karib Hawa di bumi syam..Lembah sungai Nil.

“Barakallahulakuma wa baraka alaikuma wa jama’a bainakuma filkhair wa razakakuma zurriyatan tayyibatan tanfaul ISLAM wal muslimin“ Maaf ana xdapat datang ke walimah anti..ana dan akhi sedang berjuang di medan peperikasaan. Walau pun ringkas tp penuh dengan makna,bagi Hawa doa dari rakan2 yang di harapkan agar kasih nya pada ciptaan tuhan ini akan kekal abadi. Kasih sayang dan bimbingan dr rakan2 di perlukan utk menguatkan semangat nye.

Sementara itu.. Aiman menolong Adam memunggah dan menyusun barang2 yang di bawa pindah ke rumah baru.

"uish...dh penat ke? banyak lagi nie Adam..."

"ooii...aku tau la hang mane nk ada penat nye..happy je memanjang..angkat barang pun sengeh sorang2,napela ko xpindah dgn umah2 tue skali"

"eh..yeke? perasan ko eh?"

"la..dh ko depan mate aku..kite berdua je kat cn, maila rehat jap" kata Adam kepada Aiman..mereka berdua memang rapat sejak kecil lg.

"erm..dua minggu lagi aku akan bergelar suami orang, ko bile lagi nie?.. eh ko dh ada yang berkenan di hati ke belum??"

"ceh..kesitu pula ko (T_T)...aku...dulu adala... sekarang dh kene reject"

"uish..yeke? ko xpernah bgtau aku pun...siapala yg mereject ko tue dam..muka hensem cam nie..baik pula tue..lengkap segala pakej ada"

"Aku bukan yang terbaik buat dia la"

"Bagus nye ko nie....i'Allah pasti ada hikmah di sebalik apa yang belaku, aku doakan ko juga akan mendirikan rumahtangga mahligai bahagia ko xlama lagi" Adam tersenyum sambil dalam hati nye berkata..jangan la ko tanye siapakah perempuan itu....xsanggup aku.

Tiba2 handphone Aiman berbunyi....pesanan ringkas di terima...

"Adam...eh aku pinjam kete ko jap ye..adahal kecemasan nie.."

"wei...man, bawa kete baik2 tau..." Aiman berlalu pergi..

Tinggal Adam keseorangan mengemas baki2 barang yang ada....

*Bersambung lagi.................

Friday, February 12, 2010

Kisah ku hari ini..(^__^)

tension nye hari ni..huhuhu...kenapala aku xapply cuti...pagi..seperti biasa la wat keje aku, plan memang nk siapkn b4 holiday segala keje yg ada di depan mata..tetibe pada pukul 10..bos aku minta tolong aku ambil kn gambar ic dia kat Jusco..alasan sbb aku ada kete..uish..xpela aku g ambil..tinggalkan keje aku skejap..nalik nanti aku smbg..tp...xkan nk g sorang, uish...aku msg iza kat SCM, nk ikut x iza, nk g JJ nie..bos akak minta tolong ambil gmbr dia..dia pun call kate ok sbb dia xde keje sngt arini...huhu...bukak dh ke JJ pagi2 nie..."berfikir" sampai2 ke JJ...lum bukak lg,kami tungu la kejap kat tepi tue..kul 10.30 pg baru photoshop tue buka..aku pun bg la kat cina tue resit..then aku tanye cd xde ke?dia jawap xde... uish mahal juga..RM15 utk 8 keping gmbr je...xpela..bukan duit aku pun duit bos..then aku n iza g JJ jap beli apa yg patut utk dimakan..."uish..sedapnye" tp, dek kerana nk beli pisang goreng mak cik van tue..terus xbeli apa2, ambil bau je..iza je yg beli..aku sbenarnye dh kempunan dh nie..week nie xdpt makan goreng pisang mak cik tue..pasal ada je hal nye..xpe2...minggu depan ada lg.

Then sampai opis smula jam 11.00, "sori miss td kedai tue lmbt bukak"heheh. then dia kate "thanks ainna, erm.. u tau x pasal doxycla?" "erm..tau la juga skit2 sbb awal2 dulu saya ada wat BMI pasal subject doxycla".. huhu, bos aku jawap "ok, nanti i nk explain kat u then u explain kat eana next week k.." "uish..dalam hati aku kate, aku nie trainee nk explain kat exec??? then aku angguk jela..." mase nk duduk kat desk, aku tengok kat screen comp nad ada bg aku note kat skype.. kate nye kete dia rosak, td pg kawan yg anta..then aku tanye so blk nanti camne??kawan ambil ke?? dia kate naik teksi mungkin dr pharma nie..huhu..xkan nk biarkan je kn, aku pun reply kate aku nk anta mat noor kat sek 2, nadiah nk x naik rapid??..nadiah xbiasa naik rapid,aku jawap rapid tue lalu federal highway..so xyah la nadiah susah2 nk naik cap. dia reply kate ok2, dia turun kat stesen comuter yg bus tue lalu 'Batu Tiga' (cerita nie aku pendek kn..ada la di antara nye aku msg tanye mat noor pasal laluan bus tue- bus rapid kl U80 dr sek 2 S.Alam ke Pasar Seni) then settle la bab tue.

Next, dpt msg dr mat tanye aku makan luar or makan dalam? "dalam hati aku jawap ainna makan hati..huhu...(hati, ainna xmakan langsung pun..)" pendek kn cite..rupe2 nye dia nk minta tolong anta dia g solat jumaat...erm..terlupa lak nk tanye mat (nape xg ngan kengkwn opis cam selalu?? nantila aku tanye..) kul 12.00, bos start explain kat ku sampai kul 1...at the same time mat mat nor call mase dh 12.45, aku tau aku janji td kul 12.45 aku nk kuar, xsangka lak panjang explaination bos aku nie...aku pun jawab "tunggu jap.."

Then part nie paling aku xtahan "Ainna kiteorg half day arinie, aku n iza.." uish "jadi ko xbalik opis blk la.." "kiteorg dh minta half day kat kak bakyah" huhuh "orang lain yg nk half day, org lain lak yg dapat" (memang ainna plan nk half day pun arinie, pasal xde org kat department aku nie..aku je yg rajin--> perasan, nasib tze lerk ada, dia yg cina pun xcuti eheheh) xpe2..korang nk blk ye..yela ainna anta. mase kat umah iza kate mat nk terus blk umah, so meaning aku kene anta dia kat sek 2 la lps nie??? aduhai, berpusing2 aku arini...redha je la..

Seterusnye, aku pendek kn je la cite nie... kul 3.30 bos aku suh tanye receptionist, courier dr Australia dh sampai ke blum... "dalam hati aku kate dh sampai dh, tp eana kate biar dulu wednesday dia br nk ambil" huhu apala salah nye biar je kat blok A dulu, xpela bos dh suruh, g jela ambil..dh tue bos aku suh bawa kete ke blok A sbb kate nye barang tue berat n besar..aku pun tanye receptionist "Dayah berat ke barang tue?? kalu ainna sorang bw boleh ke??" "berat la juga..baik suh lelaki yg dtg ambil" LELAKI??? bak kate bos aku pun kat blok B nie kekurangan lelaki berbanding blok A, klau barang tue berat u jangan angkat tau suh sesiapa lelaki yg ada kat situ yg angkat..yg sebenarnye berat atau x tu aku xkesah sngt, yg aku kesah dia suh bawa kete ke blok A tue..dh tentu aku kene tawaf satu pharma nie..huhuhu...xpasal2 je..aku pun g la ke marketing...(kat blok B bhg depan) tanye ada sesiapa x yg free jom tolong ainna angkat barang..then ada la 2 org kawan ku yg baik hati nie nk tolong..nk cr lelaki jgn harapla..tengok pun masing2 bz je..kwn2 yg nk tolong nie pun kate.."k la jom..leh segar2 kn mate skit, dpt gak naik kete ainna akhir nye" "huhu..aku duk bw korang round2 pharma ptg nie" smp je kat depan blok A tue, dayah kate..eik..siap bw kete lg..."yela kate nye berat, nie siap bw 2 org lg bodyguard"..las2 terkejut aku, xdela besar mane pun...aku leh bw sorang..dh tue xdela berat mane pun...uish..membazir btl la...xpela la kite makan2 angin je ptg nie..b4 blk tue aku g ambil parcel kat pigeon hole..tengok ada 2 parcel tuk exec n manager PD..k la ambil n aku akan pas kn nanti...fine dh...jeng3x terkejut bos aku tengok xdela besar mane pun...huhu

Dah la aku nk blk, nadiah dh tunggu nk anta dia ke padang jawa..hujan lak kat luar tue..Ya Allah Selamatkn Perjalanan ku...

Wsalam...

Thursday, February 11, 2010

Apa kene denganku hari ini....

Apa kene dengan ku hari nie..semua benda2 kesayanganku..rosak...
Semalam aku tidur tersangatla awal nye...kul 9 malam dh terlena di dalam bilik...dengan stokin xpakai..abis mak marah klau mak tau nie...xpe wat diam sudah. bagun pagi Ti tanye, semalam ainna tdo xpakai stokin ek??a'a terlupe ti, bile ainna terjaga br ainna pakai.Erm..nape Ti xtolong pakai kan???heheehh (",). Dh tue mase ngah bersiap2 pagi td, nk ambil brooch... tengok bekas brooch ku patah..sebab jam dinding jatuh terhempap bekas tue mungkin, then terbelah dua..amboi kuatnye jatuh jam tue...sedih nye...bekas tue hadiah dr sahabatku yg kini di USM..kenangan tue..ya Allah kenapa denganku arini.
Dah tue waktu lunch hour td bw kengkwn nie g makan kat JJ Bukit Raja...then mase parking..ntah divider tue tinggi kot, bumber depan kete ku tercalar skit di bahagian bawah...aduh mase kene tue terasa sakit nye...Ya Allah apa yang ku lakukan, adakah diriku lalai dengan tuntutan Mu ya Allah...Brtambah sedih lagi...Jam kesayangan yg ku beli dr Bumi Madinah tertanggal belian nye...mungkin dr hentakan yg terkene sewaktu ku mengorder makanan...jd ku pun pegila beli gam gajah kat popular..depan food court tu je..terlanjur nk belikan hadiah buat Puteri Zulaikha..sepupu ku..buzdaynye arini...weekend nie pak cik nk wat makan2, so nanti kirim kan kat mak sbb aku xdapat nk balik, sian adik tinggal sensorang kat umah xde teman lg pun aku nak g kenduri walimah kengkawan ku yg nikah weekend nie..aku bile lg ek????tunggu putera raja la...tp...anak raja mane yg nk kn kat aku nie...Raja kapoor???uish..xmungkin...xmaula..biarla org biasa je kan..lebih sesuai..sambung cite..dh tue bile sampai opis aku letak la gam gajah tu kat batu berlian yg tertanggal td...huhhu...silap aku n kecuaian dr sendr abis gold kat tepi jam tue rosak sbb terkene gam mase nk betul kan kedudukan belian tue..aduh sedih bertambah..xde semangat nk wat keje dh nie..."ainna cepat2 cari semangat kamu yg hilang, mohon Allah jauh kan segala bencana ke atas dr mu, mohon selamat kan perjalanan mu kemana saja kamu pergi" kini jam tu ada kat depan mata..xsanggup nk pakai..kesian sekiranya diri nya ku calari lagi...maafkan ainna jam..kete n brooch box.."Ampunkan dosaku Ya Allah"

Xjadi nak update...kesinambungan cite pemindahan...nantila ye bile dh rajin..skang nie ngah terlebih rajin...(^_^)

Friday, February 5, 2010

Pemindahan Part 2


Subhanallah, Walhamdulillah, Walailahaillah, AllahuAkbar....Salam kasih sayang buat semua, waduh..waduh kawan2 ku...sekali lagi ainna nk nyatakn bahawa cerita yang di kongsi sebagai bahan bacaan ini hanyala sekadar rekaan semata-mata..ingat tu..REKAAN SEMATA-MATA...(~__~)huhu...cite tak abis lg jgn la tanye ainna, ainna pun xtau..nk tengok mood, ainna karang ikut mood..selalu nye time2 ngantuk ainna akan duk depan comp nie ngadap...lpstue..mulala ngarut je, klau kat opis ainna update tue makna nya ngah ngantuk la tue..heheh..tp...skung ni x, segar je cume kehendak nk smbg tue ada, so teruskan jela kejap je nie..lgpun keje yg tinggal tuk hari ni cume checklist evaluation ja.

Sambungan...

Email address Siti Hawa masih ada di dalam address book Adam...sejak di alam U Hawa x pernah menukar atau menutup yahoo account nya. Alhamdulillah, mungkin itu sudah suratan yang Allah tentukan. Adam menceritakan segala-gala nya kepada Hawa termasuk la kata hati nya yang sejak dari dulu lg Adam pendam.Kini pabila sudah ada jawatan yang tetap dan sudah mengumpul sedikit harta baik dunia dan akhirat Adam berhasrat utk menyunting Hawa, gadis yang berjaya mencuit perhatian nya sejak hari pertama mengenali.

Berlinangan air mata Hawa ketika membaca kiriman dr Adam..sudah sebulan Adam kirimkan email kepada Hawa..tp, baru kini Hawa membaca nya, melalui desakan hati yang ingin mengetahui apakah isi kiriman itu Hawa mengamati setiap kata2 yang tertulis. Disebalik air mata yang mengalir timbul satu pertanyaan "kenapa baru kini kau nyatakan hasrat hatimu Adam??"

Keluarga Hawa telah pun memilih siapakah bakal pasangan hidup Siti Hawa cume dia belum diikat secara rasmi, sudah 3 bulan Hawa dikenalkn dengan Ahmad Aiman. Minggu hadapan keluarga Aiman akan datang utk majlis pertunangan dan sekali gus membincangkan majlis walimah nya nanti. Jauh di sudut hati Hawa timbul nye rasa kekesalan yang amat dalam. Hawa cuba mententeram kan dirinya, di pertengahan malam Hawa bersujud dan memohon kepada Allah.."Ya Allah sesungguh Kau lebih mengetahui yang mana terbaik buat hambaMu, maka ku bermohon padaMu ya Allah, sekiranya dia yang Kau takdirkan untuk ku maka satukan la kami ya Allah, tp seandainya dia bukan jodohku maka jauhkan la diri nya dr diriku ya Allah,sesungguh nya kepadaMu ku bermohon dan berserah"...dengan rasa penuh kehambaan Hawa berserah diri dan memohon Allah permudahkan segala urusan nya.


"Ya Allah aku mohonkan pada-Mu jiwa yang tenang tenteram,yang percaya pada pertemuan dengan-Mu dan redha atas keputusan-Mu serta merasa cukup puas dengan pemberian-Mu"
Hasbunallah wani’mal Wakil...lalu Hawa melelapkan matanya semula..

Alhamdulillah sinaran pagi memberikan semangat kepada Hawa..dia redha dgn ketentuan ilahi, Hawa yakin apa yang di tentukan Allah itu pasti ada hikmah nya.

"Hawa..nape nie?? anak ibu ada masalah ke?? xnk kongsi ngan ibu, manala tau kot2 ibu leh bantu ke.."

"Eh ibu, maaf Hawa xperasan. Xde apalah ibu, Hawa biasa2 ja"

"Erm..ibu tau nie tentu Hawa duk fikir pasal majlis minggu depan ye?, Hawa jgn sembunyi kn dr ibu nak..ibu tau perasaan hawa."

"Ibu nk tanye, Hawa betul ke xde bantahan dgn pilihan abi?"

"Betul bu..hawa terima dgn hati yg ikhlas seandainya Ahmad Aiman yg ditakdirkan Allah utk Hawa"

Suasana sepi seketika..ibu Hawa meneruskan perbualan dgn bertanyakan sesuatu yg membuatkn hati Hawa berdegup laju.

"Hawa..ibu nak tanye sesuatu boleh?"

"Apa dia bu?"

"..Siapa nama kawan lelaki Hawa mase kat U dulu, yg pernah Hawa ceritakan pada ibu,...dia dh blk dr Jordan ke?"tanya ibu Hawa utk kepastian, ibu nya sekadar ingin menduga. Secara jujurnya ibu Hawa lebih tertarik dgn Adam, seandainya lelaki itu dtg utk meminang anaknya, ibunya org yg paling gembira. Di mata ibu Hawa Adam lebih bnyk kelebihan dari Aiman. Tetapi ibu Hawa yakin, jika Aiman adalah takdir hidup hawa, tentu Aiman adalah yg terbaik buat Hawa. Pandangan mata manusia sering membuat kite lalai dan leka. Ibu Hawa tau, hawa menyembunyikan sesuatu daripadanya, puteri kesayangan nya ini tidak pernah berahsia. dari raut wajah Hawa mengambarkn ada sesuatu yang sedang bermain di fikiran nya.

Dengan expresi muka yg penuh tanda tanye membuatkan Hawa tersenyum, ibu nya seperti mengetahui apa yg sedang di alaminya kini.

"Ibu....Adam dah 4 bulan pulang ke Malaysia bu.., Adam ada meluah kan kata2 hati nya melalui email, tp Hawa xberani bu...Apa yg perlu Hawa buat bu? "

"Ibu yakin Hawa boleh buat keputusan dengan baik, Ibu pasti apa yang di takdirkan Allah itula yg terbaik buat Hawa.., abi dan ibu sentiasa mendoakan kebahagian Hawa"

Pada 6 Jun 2009, Hawa berhias dengan mengenakan busana kaler kegemaran nye purple pink. Busana tersebut adalah pemberian dari Aiman sebagai hadiah yang di beli bersama umi nya semasa majlis graduasi di Yjogja Jakarta. Selesai proses perbincangan, umi Aiman menyarungkan cincin tanda pertunangan mereka ke jari manis Hawa. Dalam pada itu tarikh walimah bg pasangan ini telah pun di tetapkan pada 20 September 2009, Hawa dan Aiman memilih 3 bulan bagi tempoh petunangan mereka.

Selesai cincin di sarung, Hawa di bawa keluar untuk dikenal kan kepada ahli keluarga Aiman, hawa tidak mengerti mengapa hati nya terasa berdebar-debar, seperti ada ekor mata yang sedang memerhatikan nya...tanpa Hawa sedari.

huhu..xde mood la pula, smbg esokla....uish ada part yg kene potong ye..tuk memendek kn jalan cite.



Bersambung...

Monday, February 1, 2010

Pemindahan (",)


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani....Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad s.a.w. Alhamdulillah,semalam selamat sudah process pemindahan kami bertiga. "Ya Allah banyak nye barang br duduk berapa bulan kat cn.."rungut hati kecil ku. Kami masih menetap di tempat yg sama cume skrg lebih berdekatan dgn tmpt kerja, kami berpindah dr blok 54 yang majoriti nye penduduk India (one of the reason kami move out) ke blok 4 yang majoriti nye student UITM n kawasan blok melayu (^__^), i'Allah rasenye lebih selamat n bersih dr blok dulu. Walaupun terasa berat tuk meninggalkn rumah tersebut (bnyk kenangan bersama) tapi kami terpaksa melangkah keluar untuk keselamatan dan keselesaan kami. Alhamdulillah rumah kami yang baru ni lebih sempurna dan lebih lengkap facilities nya. Selesai saja trip pertama kami mengangkut barang, kami bertiga ke Jusco Bukit Raja, mengisi minyak @ perut kami yang dh menunggu2 utk di isi sejak dr pagi, hampir merajuk, bagaimanapun alhamdulillah sempat di pujuk. Then, before kami melangkah pulang utk meneruskan agenda pemindahan or (out n in bound) barang2, kami menyuci mata sebentar di sekitar jj. Kami janji utk menyerah kn kunci rumah pada malam hari, bersyukur sngt2 apabila tuan rumah sudi menolong kami mengangkat barang ke rumah baru. Teriama kasih tuan rumah sbb tolong bawa turun TV saya..huhu..dr tingkat 5 tue, lengoh babe..aritu pun adik yang tolong angkatkn. "Ayah minta maaf ye, tak dapat nk tolong angkat barang pindah umah, pandai2 along handle k"..uhuhu pesan ayah ku. nmpk nye pandai2 kami la.

Hari ni, terasa lenguh segala urat sendi...(mcm org tua la pula...calcium kurang nie ainna)"memperingati dr sendr, tula degil xmau dgr ckp mak lg...mak punyela siap belikan susu..;-( nk wat camne kemalasan dr mengatasi" k, lps nie kene bnyk minum susu..uhuhu...ops susu coklat leh la (^__^)

Hari pertama bermalam di rumah baru memberikan kami pengalaman yang memenatkan, bunyi bising kenderaan membuat kn kami bermasalah utk memejam kan mata. (alhamdulillah, ntah pukul berapa ku memejamkn mata) bagaimana pula dengan yang lain??? ku harap mereka jua sama. tp...kata2 yang ku dengar ternyata ada yang xdapat berehat dengan baik. Ku mohon ya Allah..harapnya utk malam pertama kami ja perkara sebegini berlaku, dan mohon selepas ini telinga kami lali mendgr bunyi bising kenderaan.

Doa adalah ibadah yang sangat agung, yang tidak boleh dipalingkan kepada selain Allah s.w.t. Hakikat doa adalah menunjukkan ketergantungan kita kepada Allah dan berlepas diri dari daya dan upaya makhluk.

A'UUDZU BIKALIMAATILLAHIT TAAMMAH, MIN' SYARRIMAA KHOLAQ

“ Aku berlindung dengan kalimat Allah yang sempurna, dari kejahatan makhlukNya ”

* maaf klau ada kesalahan dalam penulisan.


Seterusnya...apa yang tertulis ini sekadar perkogsiaan bacaan.

Hati ini gembira pabila mendapat berita yang dr mu telah pulang.Hawa bertanya pada dr "mengapa hatiku berperasaan sebegini ya Allah" siapakah dia untuk ku. setelah sekian lama ku tidak mendengar kabar berita dr nya..tp, kini hati ku berbunga semula, bukan kah ku telah berpesan pada dr, berbisik di dasar hati..."ku tidak akan berhubung dgn nya lg".. tp, apabila diri ku di sapa oleh dirinya..tak dapat berbuat apa..."ku cuba untuk tidak mempedulikan dr nya" tp..ternyata ku tak bisa..berbuat demikian. Bermonolog diri Hawa sendirian...

Adam memberikan kabar berita akan kepulangan diri nya melalui sistem telekomunikasi masa kini @ facebook kpd Hawa. Dengan perasan terkejut, Hawa membulatkn mata nye seperti tidak percaya, bahawa Adam meRequest kn dr nya tuk menjadi kawan facebook Hawa. Lelaki yg pernah diminati suatu masa dahulu...tetapi..Hawa hanya mendiamkan dr, hanya doa dipanjat kn kepada yang Esa. "Ya Allah sekiranya dirinya tercipta untuk ku maka kau satu kan la kami ke jalan Mu". Hampir setiap hari Hawa bertemu Adam ketika mereka masih di alam U..dgn semangat menuntut ilmu itu utama, dgn doa dan bimbingan dr yang Esa, keluarga dan rakan2, Hawa dapat melawan hati nya. Dia harus menjaga mualamahnya ketika berhadapan...itu yang selalu di pesan pada dr nya. Hawa serahkan segala-gala nya pada Yang Maha Esa kerana dia amat mengetahui akan baik dan buruk nya buat hamba yang meminta. Kasih sayangNya itu lebih utama.

"Hawa ko ada dgr cite tak yang Adam dh tunang?"
"yeke? bile? xde pula Hawa dgr..mana ko tau Lin?"
"Dia org ckp2 kat dlm klas aritu kate nye Adam dh tunang n bakal melanjutkan pelajarn nye ke Jordan lps nie"
"ooo...begitu.."

Jauh di sudut Hawa berasa sedih ketika m'dgr berita tersebut,tp dia harus tabah.mungkin inila petunjuk yang Allah berikan, Adam bukan jodoh nya..dia harus kuatkan semangat.Sesungguh nya Allah Maha Mendengar rintihan hamba2 Nya.

Setelah sekian lama, Adam pergi dalam hidup nya...tp, kini..ada note yang di sent kn oleh adam kedalam inbox facebook nya..Terkebil-kebil mata Hawa membaca nya. Dalam pada itu, ingatan Hawa masih segar...Adam yang di kenali adalah tunangan org. Jd, dgn alasan itu dia menahan diri nya dr membalas segala pertanyaan Adam kepada nya. Sehingga la pada satu ketika...melalui yahoo messenger...

"Assalamualaikum" sapa dari seorang lelaki yang bernama Adam.
"Hawa ngah wat pe? maaf Adam menggangu, Adam cume nk tanye nape Hawa xaccept request kwn facebook dr Adam?"
lama Hawa menatap sebaris pertanyaan yang tertulis di screen window nya itu.
"Maaf bukan kehendak utk tidak membalas, tapi hakikat yang menutup niat utk berkata"

Terkejut Adam dgn kata2 yang Hawa berikan, berfikir Adam apa yang di maksudkan Hawa. Lama Adam mencari jawapan...Akhirnya, dia dapat merasakan bahawa besar kemungkinan berita pertunangan nya suatu masa dahulu membuat kn Hawa berkata sedemikian. Lantas Adam menceritakn status nya kini kepada Hawa melalui email.

Selepas pulang dari Jordan, Adam cuba mencari contact no kengkawan lama nya..dan paling utama sekali adalah Shahril kawan baik nya dan Siti Hawa.Ternyata dalam diam, Adam juga menyimpan perasaan kepada Hawa. Tetapi dek kerana mengikut kehendak org tua yang ingin jodoh kn Adam dengan Ain iaitu anak kepada Pak karim @ kawan ayah Adam. Adam akur dengan kehendak org tua nya.



Bersambung....

Nanti kalau ada kelapangan ainna akan cuba sambung cite nie..cite dia atas xde kene mengena dgn yg hidup atau yg telah tiada.Hanya rekaan semata-mata.
Apa persamaan cerita tersebut dgn "Pemindahan"?? nanti kan sambungan nye...(^__^)