KATA-KATA HIKMAT

Sintesiskan unsur-unsur anod kemesraan dengan isomer ukhwah serta oksidakan monomer kasih sayang dan molekul doa untuk menghasilkan polimer PERSAHABATAN yang oktet..

Live for today:

During this day u should pray with a wakeful heart,
Recite the Qur'an with understanding and remember Allah with sincerity,
In this day you should be balance in your affairs,
Satisfied with your alloted portion,
Concernedwith your appearance and health..(",)

Thursday, May 13, 2010

......:::IBU:::........

Ibu kau la segala-galanya bagi KaMi,
Terima kasih kerana melahirkan KaMi,
Selama 9 bulan KaMi di dalam perutmu,
Pelbagai ragam..pelbagai telatah KaMi,
Ibu kau sangat sabar dalam mendidik KaMi,
Mendidik KaMi tanpa rasa penat dan jemu,
Sungguh KaMi yakin sakit dek kerana melahirkan KaMi masih kau rasai,
Namun apa daya KaMi
Semoga ALLAH memberi kesihatan buat dirimu Ibu.





Ha...begitula luahan hati seorang anak...Jadi untuk entri kali ini nk share skit pasal hari ibu yang jatuh pada 9 Mei setiap tahun. Last week before balik umah aku terfikir2 gak nk beli kn mak apa ek sempena hari bu kali nie..."no idea" really xtau nk beli apa sbb rasenye semua mak dh ada...nk belikan tiket suh mak g melancong tue xmampu lg la gamaknye (airasia ada promotion...tp ayah tentu xmau)...huhu...tue serah pada yg pakar, ayah ada..heheh..biasala pasal tiket2 nie ayah je yg selalu uruskan, cume bermula thn nie n seterusnye aku kene handle sendr pasal dh besar xlayak nk gune tiket ayah lg klau nk kemana2..huhuh..jenuh...boleh ke nk jalan2???oh tidak....utang kerajaan pun xabis bayar lg...Dah..dah cukup cite pasal aku...kembali kepada topik asal...


Entri pasal hari ibu tapi aku nk cite pasal adik2 aku boleh tak...(lantak la ada aku kesah..blog aku suka hati aku la nk taip apa pun...(",)) Aku ada 4 org adik lelaki (meaning aku anak 1st n ada 4 org bwh aku n semuanye lelaki..paham kn?..)...dua org masih menuntut...huhu..jauhnye mereka nie gi ngaji...nasibla aku dapat ngaji dekat je..masih dlm selangor..yg ketiga ngah dalam latihan...yg keempat..baru darjah dua...ha..nie jauh skit jarak nye..sesat nie...heheh...aku dh besar dpt adik keci..huhu...dulu klakar gak aku fikir..tp nk wat camne dh rezeki Allah nk bg...Alhamdulillah....La nie klau jalan ngan dia, org kate anak aku..huhu..aku kawen pun xlagi camne nk ada anak (btw tua sangat ke aku nie???)..hehe..tp xpe...benda keci je tue..xmakan hati pun. Aku senyum je..sebaliknye Munir yg jawab..xla nie kakak saya...hahahah...xsangka adik aku bg respon camtue kepada yg bertanya....tu la hakikatnye...erm..nama adik aku yg keci nie Muhammad Munir.


Muhammad Munir


Kembali kepada cite yg aku duk fikir2 nk beli apa kat mak..sampai dh balik umah pun aku xde belikan apa2..Then, waktu makan malam Jumaat lalu aku tanye la si munir nie.."Adik munir, hari ibu ahad nie adik munir nk bg kat ibu hadiah apa?" (dalam ramai2 adik aku, yg sorang nie je panggil mak dgn panggilan Ibu..pandai sungguh la bdk nie...) depan2 mak aku tanye...heheh..dgn xmalu aku cakap.."mak sorry la along xde belikan mak apa2 tuk hari ibu kali nie.." nk belikan mak hand bag rase nye br aritu mak dapat hadiah hand bag kn?..heheh...nmpk cam dh bnyk je dlm almari tue...Respond pada mak aku ->"ish..xyah la mak pun rase dh bnyk dh, nanti bile mak nk pakai nye?...yg ada pun xterpakai...mak xnk apa2...lagipun tiap2 hari,..hari mak kan??"eheheh...terima kasih mak...syok sendiri nmpk nye aku (^__^)...

Then, tetibe Munir kate "Munir ada hadiah tuk ibu...." Haah...."betul ke Nir? adik munir bagi mak apa?" "Adalah...kene tunggu hari ahad.."aku pun berbisik"Adik munir nk bg mak apa?"...xtahan depan mak kami berbisik...apala along nie....ish...ish..ish...(mak senyum je...) At last, Munir bg hadiah mak mlm tue juga.,..xjadi nk tunggu hari ahad, setelah aku duk tanye n mak pun sama..seolah2 xcaya....Ayah xde mase tue...coz ayah dh ke surau. Nak tau adik aku bg apa??....huhuh...terharu aku...seumur hidup aku..lum pernah bg kat mak hadiah tue...erm...mungkin sbb minded aku kot...yg fikir bunga akan layu..so xterfikir pun itu la hadiah dari adik ku Munir tuk mak...Sekumtum bunga mawar merah....huhuhu...nmpkla riak wajah mak terharu sambil mencium pipi munir....lepas tue...dan dan aku mencelah..."Adik Munir....along???...along pun nk bunga juga..."(xtahan doh tengok adegan tue sedih lak rase, budak keci tp leh fikir nk bg mak dia bunga....dh tue sampai xbelanja .simpan duit nk bg hadiah kat ibu katenye....x terharu ke korang???) Kemudian, Munir jawap..."Along belum jadi Ibu lagi...lagi pun along lum kawen camne Munir nk bg?"pergh...terkene balik kat aku....ok la along surrender...(Comel x...nie la kisah tuk adik aku yg sorang nie...)

Last time aku terima bunga n tue kali pertama juga la...mase aku tingkatan 1...ceh..wah...ada peminat tue...ada sorang abg nie, mase tue dia tingkatan 4--> bg aku bunga....xtahan doh...dia bg bunga mawar merah...yg aku geram tue bg la kaler kuning ke...atau putih ke (xde la malu aku nk terima nye)...nie x...merah tue...org lain pun dapat bunga gak mase flower day tue...tp xsegempak aku...walau aku dapat sekuntum mawar merah...Aiman dapat lagi bnyk...putih ada..kuning ada..tp merah dia xde...aku yg dapat satu nie je heboh satu tingkatan....pergh....xboleh ingat....skung xtau la abg tue katne, sbb lpstu aku pindah sekolah....yg aku tau kawan baik dia je.... abg Muqarrabin Mokhtaruddin @ Qobin tue..pendaki Malaysia..ha tue kwn baik dia la...kami satu sekolah dulu....cer...apasal la tetibe t'ingat cite lama nie...:( dh tue....sampai la nie xde pun dpt bunga lagi....klau ada pun bunga potpuri yg dapat dari umah kenduri kawen tue...erm....tu je la...(pasrah)


Seterusnye, aku dapat msg dr adik aku yg no. 3 Muhammad Fikri name diberi...."Along..ahad ni hari ibu kn..along tolong remind alang nanti ye...nk wish kat mak" aku pun jawap pendek je..."OK" sambil terfikir..nape xwat reminder kat hp sendr....erm...nie lagi satu...Nie la yg dinamakn adik...dan ini la pula gunanya kakak....:(...then, aku msg kat dia cite pasal apa yg berlaku kat umah td....dia jawap "ye ke,Munir bagi bunga kat mak?...huhu...alang pun xpernah bagi mak camtue...ala..alang xtau nk bg mak apa..dh la alang nie jauh..."(dalam hati aku-->tue la siapa suh pilih tempat blaja jauh2...tp nasib baik dalam m'sia lg).....begitu la cite nye...tuk adik ku yg sorang nie...tibe hari ahad dia wish kat mak melalui hp ayah...ok la tue...(~.^)



Untuk adik aku yang kedua nie-->Muhammad Firdaus namenye....erm..dia nie direct....malam ahad direct call mak terus....ok la kan...dari adik aku yang no. 4, Muhammad Redha namanye,...xwish langsung...huhuh....bz mungkin dia...huhuhu....sorry la adik lupe....(xpe dik, tiap2 hari pun hari ibu...) woah...begitu la kesah nye....sempene hari ibu bagi keluarga kami tahun ini....



Lastly, nk tambah skit pasal ayah....after ayah balik dr surau..aku dok cite la kat ayah apa yg berlaku mase ayah ke surau td...then ayah panggil Munir..."Munir..Hari Bapa nanti ayah nk tie ye??" "eheheheh....nie cam perli aku je...ayah nie" (hanye aku, mak n ayah je yg paham maksud kate2 itu) ok la, cukup la tuk kali ini ye...



Erm..klau kita mulakan dengan rengkapan sedih di awal entri ini, (sedih ke? boleh la kan...luahan tue...(~.^))...Jadinye kite sudahi dengan rangkapan yang gembira la pula kn...watpe nak sedih2...hari ibu kite kene gembirakan ibu kite la kan? heheh mai kita nyanyi rangkapan nie -->lagu KETIPANG PAYUNG nyanyian SALOMA klau xsilap...(@,@)


nyanyi tau bukan bace....ngeee

Ala Payunglah payung,
ketipang payung,
Payung sutera nak raja muda,
Ala tolonglah tolong,
Wahai bonda tolong,
Janganlah marah pada anakanda,


Daun mengkudu bercabanglah cabang,
Tempat temasya semut serangga,
Hatiku rindu…ooo mahulah pulang,
Menunggu masa anakanda abis kerja,
hoi....

Batanglah padi si batang pinang,
Pohonlah lada buahnya jarang,
Kalaulah free...masakanlah utk anakanda,
Nanti pulang anakanda makan,
heheh....(ini la anak...:))


Daunlah nipah ditebang-tebang,
Batanglah padi anakanda luruskan,
Wahai bonda yang anakanda sayang,
Selamat Hari IBU anakanda ucapkan.


Huhuhuhuh....nie yang xtahan nie..pasal la aku leh taip lagu nie siap tukar tuk ibu aku pula tue...aku memang peminat sajak, pantun, syair dan gurindam..semua sajak2 dalam blog nie, aku yg buat sendiri melalui luahan hati nurani ku yg keci nie...huhuh..keci ke???? yang sebenarnye aku pun xtau kenapa,...lagu nie asyik duk main2 je kat kepala otak nie so dgn x di sengajakan nie la buat IBU....:)


p/s: maaf la menggunakan kata ganti diri "aku" xbiasa...tp dh tertaip..:)

Salam sayang.....

No comments: