KATA-KATA HIKMAT

Sintesiskan unsur-unsur anod kemesraan dengan isomer ukhwah serta oksidakan monomer kasih sayang dan molekul doa untuk menghasilkan polimer PERSAHABATAN yang oktet..

Live for today:

During this day u should pray with a wakeful heart,
Recite the Qur'an with understanding and remember Allah with sincerity,
In this day you should be balance in your affairs,
Satisfied with your alloted portion,
Concernedwith your appearance and health..(",)

Tuesday, January 26, 2010

My Favourite Song (^__^)





This is such an amazing song that i want to share with you all. This song is from universal artist Sami Yusuf, with his beautiful song will bring us to feel the beautifulness of Allah. Allah knows everything, He know whats in our hearts. So, just take a second..hear this song (~__~)




VERSE 1



"It is Allah Who created everything in the best of form...It is He Who created and perfected all things." (32:7,87:2)

Let us together think and ponder...


OPEN YOUR EYES

Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let's start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you're feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby's born
So helpless and weak
And you're watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we'll see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
الحمد الله
Alhamdulillah.
.

Friday, January 22, 2010

Selamat ^__^


Selamat petang...arini computer ainna ada masalah dgn networking, ntah la nape xpaham dia kata ada mslh ngan ip add yg xconnect ngan system...xsuke2, sian kat kwn2 yg ainna ganggu pg td,minta maaf ye (~_~). tp xpela mungkin ada hikmah nya, 1 of my exec cuti so ainna guna computer dia arini.wat slide tuk presentation n so on.lagi setengah jam nk blk, ni ngah xde keje tu yg cr keje..after lunch td duk abiskan mase bace blog kereta mayat ni link nye www.keretamayat.blogspot.com ainna dpt nie dr kwn, dia yg bg..so memang suke bace blog kereta mayat ni..santai dan b'isi..kpd kengkwn jgn lupe singgah la skejap kat kereta mayat ni ye..k salam dr ainna, selamat hujung minggu,horey!!! (^__^) suke nye nk blk umah, jemputla dtg umah, nk ajak kuar ke..cam sorang kwn ainna nie dh book ainna dh..huhu..amboi cam popular lak..siang2 dh wat appoinment nk jumpe sabtu nie..ainna ok je as long as ainna free,ada sesiapa nk join just roger k. salam sayang nk g solat asar...cau cin cau...

Thursday, January 21, 2010

Pandangan ku....



Salam kasih sayang buat semua (~__~)
harap nya berada dalam keadaan baik2 sahaja...
Alhamdulillah minggu ini harapnya lebih baik dari yang lps...
Tiada kata yang bisa ku ungkapkan, tiada madah bisa ku pamerkan...
Hanya perkongsian luahan pandangan buat cinta...

Hidup ini hanya sementara
Tuhan jadikan setiap kita punya pasangan
Pelbagai ragam, warna dan cara
Sudah kah kita menemuinya
Jika cara nya halal di sisi Islam
Pasti satu hari nanti kita akan merasai kemanisan nya
Saat di mana dahi mu di kucup seorang insan bergelar suami
Dia lah yang kau dambakan
Suami di cipta Allah
Dia Maha adil
Harus kau berjanji pada diri mu untuk menjadi
Yang terbaik buat suamimu yang tercinta

Sujud ku bersyukur pada Mu ya Allah
Seandai diri nya tercipta untukku
Satukan la kami ya Allah
Ku mohon pada Mu ya Allah
Kau la satu satunya yang bisa mengubati kerinduan hati ku ini
Halal kn la diri ku buat diri nya
Satukan la kami ya Allah
Temukan la kami ya Allah
Jagaila hati kami ya Allah
Cinta kami yang utama pada Mu ya Allah


Ya Allah…. ya Rabbi…
Sungguh diri ku ini amat lemah
Ku mohon kau beri ku kekuatan ya Allah
Dalam menghadapi hari-hari yang mendatang
Ku mohon cinta Mu ya Allah
Kerana Kau la Maha Kaya Cinta

Apa yang tercatit tidak mengambarkan apa yang tersirat...
Tetapi apa yang di garap adalah apa yang di rasa..
Sungguh ku mengejar cinta..Cinta Mu ya Allah buat hambaMu yang mencintai ku ke jalan Mu..Alhamdulillah akhirnya Abdullah Khairul Azzam di satu kan dengan cinta insani nya Anna Althafunnisa. Akhir nya cerita lakonan dan penulisan Ketika Cinta Bertasbih dapat ku garap seperti di atas..^__^

Moga kau sinari ya Allah buat mereka yang sudah dan bakal m'drkn rumah tangga dgn Rasailul Asywaq Mu. Apa yang tercatat adalah perkongsian buat semua yang m'baca nya.

Langkah pertama ku bertanya pada diri
Apa aku layak untuk dirimu
Langkah kedua ku berdoa
semoga kau juga mau kepadaku

Langkah ketiga ku cuba beranikan
diri mendekati dirimu
Langkah terakhir ku berserah diri
Pada Dia Maha menentukan

Tuesday, January 19, 2010

Menanti Cinta


Sejak lama aku berdiri
Dalam sepinya rongga hati
Tak satu pun burung
Mampu menjawab

Hanya padaMu ku bertanya
Lewat setiap sujudku ini
Siapakah nanti
Cinta untukku

Wahai penilai hati lihat batinku
Nyaris bernanah karna luka tersayat
Merana menantikan kisah dan kasih hidupku

Rahasia itu hanya Kau yang tahu
Namun aku tak mau jadi tuna cinta
Tuntun hatiku dalam sabar menanti jodohku

Wahai penilai hati lihat batinku
Nyaris bernanah karna luka tersayat
Merana menantikan cinta dan kasih hidupku

Rahasia itu hanya Kau yang tahu
Namun aku tak mau jadi tuna cinta
Tuntun hatiku dalam sabar menanti jodohku

Rahasia itu hanya Kau yang tahu
Namun aku tak mau jadi tuna cinta
Namun harus ku ikhlaskan nasib cintaku padaMu

Katak di dalam kotak



Selamat pagi....erm..cerita pd pagi ini dimulakan dgn cerita si katak di dalam kotak,huhuh...terkejut bile rakan sekerja ainna m'gatakan ada katak besar kluar dr dalam kotak di bawah meja ku ini...ish..mane dtgnye katak nie..n mase tue ainna di dlm bilik filing m'cr fail,nasib xde kat tmpt duduk,klau x mau terkejut. secara xlangsung terus teringat, ada seorg kwn nie m'gelar ku dgn panggilan katak..dh tue bkn katak yg biasa..kodok lg tue..samala agaknye rupe ngan kodok di dlm kotak ku ini...huhuhu..cam cite princess and frog la pula.tp,yg pelik nye manela dtg nye katak tue...ke ada org nk kene kn ainna nie..uish...pg td ujan..nyaman je rase,walaupun bersesak dgn jam...tp,xde rs tension pun...cool...camne katak ni masuk ek??klau kate nk b'teduh pun,nk masuk office nie kene gune tumb print..smp ke katak tue n boleh pulak dia access ek???musykil2..And mase rehat td ainna duk bace estidotmy...tengah2 duk bc tue tibela ke satu page nie duk cite pasal katak...."katak hasilkan 25000 biji telur" ya Allah, subhanallah..cite ainna arini asyik katak je..kwn ainna la nie..masin mulut duk gelar ainna katak. Dah tue..dia ada gak gelar ainna raksasa....huhuhu...jgnla lps nie ainna jumpe raksasa lak..jumpe dlm mimpi pun xmau...heheheh(~_~)

Monday, January 18, 2010

Ketika Cinta Bertasbih





OST Ketika Cinta Bertasbih (Melly Goeslow/Amee)

Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur padamu atas segala cinta


Ketika Cinta Bertasbih

Filem Ketika Cinta Bertasbih merupakan satu lagi filem cinta yang cuba menerapkan nilai2 cinta yang digariskan oleh Islam. Semenjak filem Ayat-ayat Cinta mendapat tempat di kalangan peminat2 filem di Indonesia dan di serata dunia yang dahagakan sebuah filem yang tidak begitu mengagungkan cinta,lantas menerapkan batas2 agama. Filem ini dilihat mampu memberi sedikit panduan buat insan2 di luar sana termasuk diri ini dalam menjalin sebuah perhubungan yang digelar Cinta Insani. Cerita KCB part yg kedua blum ainna tontoni lg..tp,ainna punyai koleksi buku nya yg bg dr ainna memberi impak yg lebih besar dlm m'hayati bait2 kata si penulis nya.

Friday, January 15, 2010

Petang Jumaat ku...



Di mulakan dengan kata2 mutiara:

Gantungkan azam dan semangatmu satinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan...

Salam kasih sayangku buat sahabat2 ku...siapa itu sahabat???teman????kawan????kekasih????pasangan????rakan???? apa pun kau tetap yang ku sayang dan akan ku ingati selalu...istimewa buat dirimu yg mengenali ku...vice versa(^_^)

Di petang yg indah ini...terasa pilu sekeping hati melanda dr...ana..kekasih gelapku telah pulang dan akan memulakan tugasnya di Melaka pada minggu hadapan...wanie..adik yg br ku kenal yg ku catatkn di entry sebelum ini...akan berpindah ke kg baru dan skrg dalam perjalanan pulang ke Kulim...kerana dia menghadapi masalah dgn placement practical nye...huhuhu....siapa je yg ada di rumah ptg nie...yg akan menyambut ku pulang...saban hari mereka yg kutatap terlebih dahulu setiba nya langkah ku terhenti di muka depan pintu 508, penat lelah terhapus bila wajah yg manis ku tatap setelah pintu kayu itu ku buka...huhuhu...walau sekejap ku mengenali mu..sebulan..seminggu...walaupun belum cukup sehari..dr ini sudah terasa kerinduan nya..."layan blues jap ;-)" (quote for izza n zatie: jgn terasa kerana dirimu berdua masih bertakhta di hati,kau senantiasa ada di sisi,disebelah n disamping dr ku ini..hehheheh)

Wanie...mlm nie dh xde org nk share tmpt tdo ngan akak lg..dh xde org nk pinjam pillow akak lg...oh..wanie..broadband......huhuhu..
Ana...mlm nie dh xde org di sebelah kiri ainna...dh xde yg nk stroking ainna...dh xde org yg nk beli kn ainna bihun sup uitm...huhuhuh "tetibe teringin nk masuk uitm....hehehheeh"

Walau apa pun terima kasih yang tak terhingga ainna ucapkan kat kamu berdua..syukur Allah bg ainna peluang tuk mengenali diri mu wahai teman kiri dan kananku kala malam menjelmakn drnya..."tau x ainna xdpt tdo mlm td...." xtaula...sedih ke??ntahla..tp, rindu itu pasti...sayang korang berdua...i'Allah nanti kite facebooking ye...klau free la..heheh

Lastly,regards buat izza, zati and kay..kerana kita masih bersama...sayang kamu semua..n sekadar coretan...mungkin kay juga akan berhijrah keluar dan meninggal kan......huhuhu...xyah sambungla..kenangan bersama mu sangat la indah..moga Allah merahmati segala apa yg kita lakukan bersama..makan,minum,b'sembang,tdo n jalan2..pak li n pizza hut xkan dilupakan..cume ice cream je yg xkesampaian...

Ya Allah tetibe xleh berhenti la tangan nie menaip...walaubagaimana pun ainna akhiri dgn salam sayang, ukhuwah fillah abadan adaba.

Thursday, January 14, 2010

Hari ini xsama dgn semalam...(^_^)



Selamat petang....buat semua,sekarang jarum jam menunjuk kn 3.25..erm..hari ini penat terasa...dr pg br sekarang berehat seketika...lgpun my pc sedang di baiki oleh abg2 IT..jd ainna pun b'alih ke meja exec...kebetulan dia kuar nk g settlekn check...

My boss nye mood xberapa baik arinie...sian kat my collogues kene sound td pasal timing keje kot..xtau la...'pretend doesn't know anythg'...bnyk benda br n bnyk juga yg xtau...camnie la agak nye kn perasaan org yg br b'kerja...masih t'pinga2,ke hulu ke hilir..nk memahamkan benda yg xbrp nk paham...

PC ainna terlalu slow sebenarnye tu la abg2 nie ngah setting CPU lain, hope it will be better, so many connection n ip no yg di sebut pergh...solute la kat org2 IT nie...tension sbbnye makan mase yg lama tuk loading...nk turn page pun lambat...dh la tu...pg2 tension ngan jam di jalanan...tempat keje xjauh mane pun tp di sebabkn kwn..terpaksa b'pusing n menempuh jam di pg ari...b4 ke tmpt keje...bile dh smpai ke tension ngan computer lak..sabo je la..bak kate zati "camne la kamu leh sabo" ainna jwp nk wat camne terpaksa hadapinye gak, tp alhamdulillah hope lps nie laju la skit n no buffering problem lg.;-)

Yang sebenarnye..diri ini terasa rindu sngt nk kembali semula ke zaman p'belajaran...btl la, blaja lg best...kite follow schedule je tiap2 ari...tp klau keje nie lain,setiap ari yg di lalui xseperti semalam...erm..bnyk kene muhasabah dr..kat cn ada kenal seorg kwn,graduated from UK...we r from different division, every lunch hour we met n hav a cit cat. The only way that i can use to communicate with others while on9 is skype...hahahha..org dh lame xgune tp nie je la yg ada klau boring2 or tension leh la b'kongsi ngan kengkwn...but so far yg ada cume rakan2 yg same tmpt keje saje...rakan2 lain tiada, i'm using my name as my nickname...

Semalam lps blk keje...anta mat ke seks 2 then bw iza n zati ke pasar malam, nie adalah rutin bg ari rabu jika xujan....semalam makan nasi,apam balik n jagung bakar....erm..nyam3x...arinie...nk makan apa ek???mungkin nk kirim kt ana bihun sup la..memandangkn nie minggu last ana kat uitm so...minta tolong diala...kengkawan lain nk makan apa mlm nie???aaa....rasenye diorg nk makan laksa kot...agak nye la....

Ish..abg2 nie cepatla skit...huhuhu...nie la lelaki wat keje smbil berborak....bang dh sudah bgtau ye...'nie cakap dlm hati je'okla...to be continue tuk ari yg seterusnye...salam...(",)

Monday, January 11, 2010

Hari ini.....

Bismillahirahmanirahim......

Alhamdulillah setiap pagi kite mulakan dgn nama Allah yang Esa.......
Hari ini xseperti hari2ku yg semalam...pagi selepas ku bersujud padaNya terasan badanku seperti bertenaga...dan dgn izinnye sekejap cuma ku merasakan saat itu...tiba2 mataku yang di beri pinjam ini berair....ahhh...ku merasakn xselesa skali, badanku terasa lesu skali sehingga ketempat kerja...

Ketika di tempat kerja,ku mengisi mase yang terluang tuk merehatkan mataku...pedih skali ku rasakan,kebetulan bosku ada meeting sebentar td...huhuhu...ku isikan saat itu dgn "istirehat",perkara yg ku lakukan sblm itu ialah..... email di cek seawal pg..manela tau kot2 ada berita penting dr org atasankn...kemudian ku pasti kn kerja ku disiapkan t'lebih dahulu...dan tibala saat2 itu..ku m'hibernasi kn dr buat seketika.....Fuhhh...alhamdulillah sekarang lega skit rase nye....
Erm...ku terjaga dr lamunan ...nie apa yg ku ngah wat nie????hehehhe...sempat duk menaip kat blog nie (^_^) tika ini ku sedang b'fikir akan agenda housemate ku ptg nanti....

Sedih nye rase...partner sebantal ku di rumah akan berpindah ke Melaka next week...huhuu....ainna tau ana kau lg sedih kan sbb ko xdpt nk stroking ainna lg lps nie....hehheheh so ptg nie...kami plan satu umah g makan pizza hut b'ramai2...woi...ainna puasa nie...kite g after maghrib la yea sayang2 ku...erm...mau naik keta siapa?

Ops...yesterday ada bdk baru masuk kat umah sewa kiteorg...name nye wanie...nmpk cam ok je bdk nye...sedang mlalui sesi practical nya si setia alam....wanie nie org utara...hope smua available tonite...semua di jemput hadir ye...ceh cam ainna nye majlis la pula...huhuuh

UIsh...mase nye ainna berhenti....erm...alhamdulillah dh dpt tenaga blk....tp, ingat ainna jgn di "salah gunakan kn" kata ku kepada dr...heheheh...okla wasalam...


*Note: di pharmaniaga nie xleh buka website sebarangan ada yg kene blog, yahoomail pun xleh tau...nie yg duk luah kan kat blog jeng3x. kite kene bekerja dgn ikhlas "Values by our people..for our people" cayo' ainna (",)