KATA-KATA HIKMAT

Sintesiskan unsur-unsur anod kemesraan dengan isomer ukhwah serta oksidakan monomer kasih sayang dan molekul doa untuk menghasilkan polimer PERSAHABATAN yang oktet..

Live for today:

During this day u should pray with a wakeful heart,
Recite the Qur'an with understanding and remember Allah with sincerity,
In this day you should be balance in your affairs,
Satisfied with your alloted portion,
Concernedwith your appearance and health..(",)

Sunday, April 12, 2009

Kenapa Malas????

huhuhuhu....Assalam semua..alhamdulillah cuaca kat luar begitu nyaman sekali senyaman hatiku ini...ya ALLAH nape malas nye nak study???? apa je..yg ainna dh buat arinie????
erm..nothing rase nye..ni la buruk baik nye ada tenet kat blk...rindu nk balik umah..tp..xkesampaian...Allah izin ari2 ujan...ujan itu satu tanda rahmat dr-Nya..untuk setiap makhluk di muka bumi ini...dalam seminggu dua nie..cerita sedih je yang ainna terima...aritu..fiza @ CIE student kehilangan ayahnya yg dh kembali kerahmatullah..sehari seblm tue..kwn ainna nye kwn budak lelaki siapa ntah name nye xingat pun cerita yg same gak..1 week b4 tue pun cerita kwn hilang ahli keluarga gak..ya ALLAh mari kita sama2 berdoa agar mereka smua di tempat kan bersama2 dgn org yg bertaqwa..Al-Fatihah..sedih dan tersentuh nye rase hati...buat kengkwn smua mari kite memanjatkan kesyukuran semoga Allah memberi kita serta ahli keluarga,sahabat dan kenalan dengan kesihatan yang sempurna..
Ya ALLAH, perbaikilah agamaku yang menjadi sandaran segala urusanku, perbaikilah duniaku, yang menjadi tempat kehidupanku. Perbaikilah akhiratku, tempat dimana aku dikembalikan. Jadikanlah hidupku ini sabagai tambahan setiap kebaikan untukku, dan jadikanlah kematian sebagai ketenangan daripada segala kejahatan untukku.Wahai Tuhanku, bahawasanya aku berlindung dengan Engkau daripada kemalasan, dan daripada umur tua yang amat sangat, dan daripada bebanan yang memberatkan ku...Ya ALLAH, berikn la kesihatan yang sempurna keatas kaum keluargaku, sahabat2ku serta ahli keluarga mereka..serta tempatkan la kami bersama2 dengan para solihin,para syuada' dan sampaikan salam kepada junjugan besar Nabi Muhammad s.a.w serta para sahabat..AMIN ya Rabbul' Alamin...


mmm..k la ainna nak g cari semangat yang hilang nie...kenang daku dalam doamu..SEKIAN..wsalam(",)

Saturday, April 11, 2009

Hanya ingin meningatkan..

Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak Lima (5) Kali ...

1. Aku rumah yang terpencil,maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.
2. Aku rumah yang gelap,maka terangilah aku dengan selalu solat malam.
3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu,bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa,maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir,maka banyaklah bacaan
"Laa ilahaillallah, Muhammadar Rasulullah", supaya kamu dapat jawapan kepadanya.


Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya

1. Dunia itu racun,zuhud itu ubatnya.
2. Harta itu racun,zakat itu ubatnya.
3. Perkataan yang sia-sia itu racun,zikir itu ubatnya.
4. Seluruh umur itu racun,taat itu ubatnya.
5. Seluruh tahun itu racun,Ramadhan itu ubatnya.

Nabi Muhammad S.A.W bersabda:

Ada 4 di pandang sebagai ibu ", iaitu :

1. Ibu dari segala UBAT adalah SEDIKIT MAKAN.
2. Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERBICARA.
3. Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BUAT DOSA.
4. Ibu dari segala CITA CITA adalah SABAR.


Berpesan-pesanlah kepada kebenaran dan kesabaran.
Beberapa kata renungan dari Qur'an :



Orang Yang Tidak Melakukan Solat:

Subuh : Dijauhkan cahaya muka yang bersinar
Zuhor : Tidak diberikan berkah dalam rezekinya
Asar : Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan
Maghrib : Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.
Isyak : Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya

Saje nak kongsi cerita,..HAVE FUN (",)

Aku ada cerita ni... lawak la jugak.. tapi jangan ketawa tau... Aku baru berkahwin setahun yang lepas dan duduk dengan isteri aku. Kami duduk berdua sahaja sebab belum dikurniakan anak. Aku ni ada satu kegemaran -iaitu makan telur rebus. Aku pun takt ahu kenapa aku suka makan telur rebus, sedap agaknya. Sebelum aku kahwin, aku memang gila telur rebus. Pagi petang siang malam makan telur rebus. Tapi semenjak aku kahwin ni aku terpaksa berkorbanlah, iaitu dengan meninggalkan tabiat aku ini. Lama juga aku dah tak pekena telur rebus ni.. sebab orang rumah aku masaksedap-sedap.. so aku dah tak kisah lagilah..


Ceritanya begini, bulan lepas masa aku balik kerja, tiba-tiba kereta aku rosak.. akupun telefon bini aku katakan aku balik lambat sebab kena menapak. Sebab lapar akupun singgah satu kedai makan tu... ada telur rebus lah.. akupun makan nasi dengan telur rebus.. lepastu aku order telur rebus lebih lagi untuk diratah. Sebelum balik aku bungkus lagi 10 biji telur rebus untuk makan sambil berjalan balik nanti. Tiba je kat rumah aku rasa amatlah kenyang.. maklumlah balas dendam sebab lama tak pekena telur rebus. Sebelum aku masuk kerumah,i steri aku tiba-tiba cakap dia ada 'surprise' untuk aku malam ni. Dia suruh aku tutup mata dengan kain hitam yang diikat kemas dibelakang kepalaku. Dan dipimpinnya aku sampai ke meja makan Aku duduk dikerusi dan isteriku pesan jangan cuba buka ikatan yang menutup mataku.


Aku nak pergi toilet sebab perutku mula buat hal, tapi malaslah nak spoilkan 'surprise' isteriku ini. Aku pun tahan ler... Tetiba telefon berbunyi, isteriku pergi mengangkatnya. Apa lagi ada chance aku pun melepaskan kentut yang ditahan sekian lama.. Fuuuuhhh lega rasanya... bau boleh tahan... maklumler berapa biji telur tah aku bedal tadi... Alamak.. ada lagi satu la.. aku pun angkat sebelah punggung dan lepaskan satu das lagi.. bunyinya PROOOTTT!! .. fuh bau jangan cakap beb.. aku pun tak tahan bau dia... aku kipas pakai tangan angin dia kasi kurang sikit bau dia... adalah macam bau telur tembelang sikit.. Tetiba aku dengar bunyi telefon berdering lagi... hai lamanya tunggu isteri aku ni, aku tak sabar lagi ni nak tahu surprise dia ni. Aku terasa ada lagilah, kali ni memang aku rasa power punyalah.. aku kumpul dulu kasi padu.. lepastu aku bangun, tonggeng sikit dan lepaskan angin taufan tu... PRRROOOOOTTT!!!!... fuhh lega... bergegar sikit meja makan dibuatnya... peh tak tahan aku bau dia power gila.. aku tutup hidung aku.. aku rasa bau dia ada sikit-sikit macam bangkai la.. mau mati bunga atas meja makan aku ni.. sambil tu aku sebut'ahhhh.... lega...'. Adalah dekat 5 minit baru bau bangkai tu hilang.. Lepas tu isteri aku kembali dan minta maaf sebab lambat.. lalu dia kata 'SURPRISE!! HAPPY BIRTHDAY!!' dan suruh aku buka kain penutup mata aku.. laaa birthday aku hari ni le... camne boleh lupa ni.. Aku buka le kain penutup mata aku.. mulutku terus melopong... ALAMAK!!! Benda pertama aku lihat.. muka merah padam pak mertua aku, mak mertua aku, adik ipar aku dua orang, duduk keliling meja makan. Bos aku dengan jiran sebelah rumah rumah aku pun ada!!. ? jadi aku pun nak kaber malu, aku tanya la kat pak mertua aku. 'dah lama ke pak sampai?'.Dan pak mertua aku pun jawab.'Dah lama. Sebelum kentut pertama lagi!!'.:
habih :.

SAYA SUKA...

Harap kita sama2 dapat ikhtibar dan pengajaran dalam situasi di bawah ye..


Saya suka sangat tengok jari-jemari teman wanita
saya, cantik betul. Sungguh! Sampai saya takut
nak pengang. bukan takut jari-jemarinya patah,
tapi takut nanti jemari-jemari kami tidak boleh
saling bantu-membantu di suatu hari yang amat
dasyat di hadapan Yang Maha Esa.

Saya suka sangat tengok rambutnya. Cantik
betulsungguh! Sebab itu saya belikan dia
tudung. Bukanya cemburu orang lain tengok,
bukan! Tapi sebab saya mahu rambutnya sentiasa
ditutup macam dalam iklan dot dot dot itu sampai
bila-bilatakut nanti dibakar dek api neraka, di
suatu hari yang amat dahsyat di hadapan yang
Maha Pencipta!

Saya suka sangat tengok body teman wanita
saya solid betul. Sungguh! Sebab itu saya
belikan dia telengkung supaya masa 'dating
dengan Kekasih dia Yang Utama, dia jaaaaaaauh
lebih cantik dan berseri menghadap-Nya. Saya
pun tumpang dapat pahalasyoknya!

Saya sedih sangat bila tengok teman wanita saya
tidak tidur, tidak makan sebab rindukan saya.
Saya pun macam itu juga. Si dia tanya, 'Apa
ubatnya, bang?' saya pun bagi dia al-Quran
sebagai penenang jiwasemoga dia cintakan-Nya
lebih daripada saya.

Saya sedih tengok dia selalu pesan macam-
macam; "Makan, minum, jaga diri, pandu kereta
elok-eloknanti awak sakit saya juga yang susah
hatibla bla bla bla." Tapi bila tengok wayang
sama-sama, terlepas Asar dan Maghrib begitu
sahaja, dia tidak kata apa pun. Aduuuuh
berdosanya saya!

Saya memang sayang sangat pada dia. Saya
mahu jumpa dia, bersama dia, cinta secinta-
cintanya. Cinta yang abadi di dunia dan berkasih
sayang di akhirat, ber'dating'di syurga kerana di
situlah tempat yang kekal selama-lamanya.

Doakan kami saling ingat-mengingati, insaf-
menginsafi. Ya Allah, ampunkanlah kami
semoga kami dapat kekal bersama selama-
lamanya, di syurga nanti. Amin

Friday, April 10, 2009

My boyfren (^^)



Ni la boyfren ainna yang terbaru..huhu..sponser by my sugar mama..hehhehehe..my nenek la..yg sebenarnye duit tue nk g wat spec..tp..apakn daya...hp..jadi keutamaan...hp nie adik ainna yang pilih mase lepak ngan dia b4 dia balik, best gak la function n specifications nye pun best..kami menghabiskn mase d tempat biasa sg.wang plaza...xpernah g cn naik bus..1st time kami g naik bus..pergh..best gak naik bus..murah n jimat..tp..nye penat nk tunggu...huhuhuhu.....blk je..umah dh maghrib...then, ayah ajak kuar apa lg...berlepak lg la kami sekeluarga kat putra..tue smbil menikmati sate...erm..nyam..nyam..seronok nye blk umah..dh tentu makan smua terurus ada mak...leh jaga kite..dh la xsehat nie..asyik ingat umah je..nk blk ke x?????huhuhuhuhuhu......FFFFFFFFFYYYYYYYPPPPPPPPPPP

Thursday, April 9, 2009

Berjaya -Ciri2 seorg mukminin

Untuk mengotakn janji ainna pada post yang sebelum ini..nak cite pasal talk or story yang bermanfaat..maka terpublish la...post ini...quote dari al-Qur'an...Surah Al-Mukminun (verse 1-11)(",)


Maksudnya:


Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman [1]

Iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya [2]

Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang sia-sia; [3] Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu); [4]

Dan mereka yang menjaga kehormatannya, [5]

Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka sesungguhnya mereka tidak tercela: -[6]

Kemudian, sesiapa yang mengingini selain dari yang demikian, maka merekalah orang-orang yang melampaui batas; [7]

Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya; [8]

Dan mereka yang tetap memelihara sembahyangnya; [9]

Mereka itulah orang-orang yang berhak mewarisi –[10]

Yang akan mewarisi Syurga Firdaus; mereka kekal di dalamnya.[11]



Pengajaran dari ayat

- Tunaikan solat dengan kusyuk kerana ia merupakan tiang agama

- Umat Islam hendaklah sentiasa memelihara kehormatan diri dan mruah

- Menunaikan janji dan amanah merupakan sifat yang mencerminkan peribadi muslim

- Setiap orang yang beriman mesti berazam untuk berjaya dalam kehidupan dunia dan akhirat


Sharpen your communication skills

Alhamdulillah Allah izin..arinie xberapa sihat..balik exam terus tdo..sampai ptg..xlarat la...sewaktu org lain sedang sibuk membace buku ilmiah..ainna pun membace buku gak tp...ehhehehehe.. buku nie best la...bnyk perkara kite leh ambil ikhtibar n motivate diri..tengah2 bace tetiba tergelak sendirian..nk tau apa yang ainna gelakkn bace la conversation kat bawah nie..antara phone operator and the caller...start

Caller: Hello, can I speak to Annie Wan?

Operator: Yes, you can speak to me.

Caller: No, I want to speak to Annie Wan!

Operator: Yes, I understand you want to speak to anyone. You can speak to me. Who is this?

Caller: Well..just tell my sister Annie Wan that our brother Noe Wan was involved in an accident. Noe Wan got injured, and now Noe Wan is being sent to the hospital. right now, Avery Wan is on his way to the hospital.

Operator: Look, if no one was injured and no one was sent to the hospital, then the accident isn't an urgent matter! You may find this hilarious, but I don't have time for this!

Caller: You are so rude! Who are you?

Operator: I'm Saw Ree.

Caller: Yes! You should be sorry. Now give me your name!!

Operator: That's what I said. I'm Saw Ree..

Caller: Oh...God!!

Oh, yes...Pretty hilarious, don't you think? This could happen to me, you know. Or worse still, is that me? Okay, maybe not when I am speaking English, but what about when I am speaking in my broken Arabic?Hmm....

So, as I giggled whilst reading through this joke, I promised my self that I shall strive for clarity in communication while also seeking Allah's reward for following the Prophet's sunnah, in sha'a Allah.

I will also pray to Allah that I do not come across any Annie Wan and Saw Ree! But, you know what my dear? Even if I do, in sha'a Allah, it would be one very interesting conversation.

What about you my frens? Ask yourself- are you Annie Wan? If you think you are, what are u going to do about it? A hint for u: three steps, and you are all good. in sha'a Allah.

Goodbye, stage-fright, and hello, dear audience!

GDBs Part 2 (",)



Erm....ni ialah rombongan pertama yang tiba di restoran tersebut....begitue bersemangat sungguh depa ni....seperti yang dijanjikan program start at 8.00 p.m...tp..diaorg nie kul 6.30 lagi dh bersiap-siap cayok la korang...mmm..Lagipun untuk mengelak kan traffic jam and tiba lambat ke destinasi yang d tuju, dan Allah izin diaorg nie..tidak mempunyai apa2 agenda lain selepas klas waste kul 3.30 p.m jadinye dapat la mereka manage their times accordingly. Next pic ialah rombongan ke-2 cek kiah, so sweet and luvly....





Seterusnya...after ketibaan kite org nie yang ..ala..ala...VVIPs gitue..program pun bermula....jeng..je..jeng....after a few words delivered by dr. Ibrahim..acara makan2 pun tiba..apa lg serbula..dengan penuh adab dan kesopanan..kami menunggu giliran..nie dia..sempat posing babe...


uish..deba@dibut..nape..camtue..malu ek?heheheheheh (^^)



sambil menikmati acara makan2 kami didendangkan oleh zahid,fiza and saiful dengan lagu "Season in the sun"superb la....smua pun enjoy..je ainna tengok..tp..yg paling penting makan tetap makan..korang nyanyi la..heheheh..yang penting nyam..nyam...ok jom kite g merantau di setiap meja makan..n lihat apa ada k..(",)


Next table..erm..yang ada dalam gambar nie dr kiri..kak ju..dayah hasan..azyan hazwani.and hanisah


Table ni pula..darlina ayu, dayah zainan, izzah and nabila..peace V



Then, jelitawan dari table nie terdiri dari emalin, simma, lina@ustazah Siti Nor Bakyah. Next,pic...erm..periawan..kite rahim, shahir,zahid and tak ketinggalan di meja belakang aziz, fiza, saiful and nasir..maaf xberapa jelas...







Dari kiri: mira, melor, ayu and halimah..eik..kongsi ke tue..hehhhheh(^^)



Dari kiri: najla, fini, zatie, al, dibut and fadilah..(",)



Ini pula gambar di meja makan kami...cute,comel n luvly..so sweet smuanye..xtahan..makan semeja dgn queen niexkurang juga late comes pun ada kat meja nie...uish.....heehehhe cis..siapa la yg berani ambil ambr ainna nk makan nie...


She is Fatimah, the one and only foreign student in our class-->join us that nite



comel tak diaorg nie?heheee...yang kakak dh 25thn yang adik dh masuk 24thn...happy buzday kak mimi, finie, kak nishat, lina and simma..buzday diaorg jatuh pada bulan tiga...hehehehe..best nye kek tue..sedap2...nyam..nyam...ingat lg..kite beli kek kat jj..then g makan kat kunang2 kn babe...mase tue celebrate buzday..erm..xingat la..leyha eik????a month before..(**)


Erm..nie ialah cenderahati yang kami dpt pada mlm tue..uiet..mane ek ainna nye??


Perg..sempat bergambar dgn dr. I nie...tuk pengetahuan dr. I memang baik...memang sesuai jadi academic advisor......hehehheh..kak yana pun nk menyelit gak tue.



Nie apa kes nie??..hehehe nasib la siapa yang makan ngan ainna pasti kene suap nye...dh biasa .siapa yang kenal ainna tau la perangai ainna nie camne..satu meja kene rase--> makan bersama



Nie..xpasal2 ainna bg ucapan mlm tue mewakili ahli meja nie..yang terduduk ialah..erin, majdah, linda, kak yana, leyha, epa, fariha, and wee...best la korang..tp..apa yang ainna ucapkn mlm tue????still terfikir2 apa la yg ainna merepek ek??memang xingatla apa yang ainna ckp..uish..wee nie sempat lg tue dgn aktiviti kewartawanan yg xbertauliah nye...



Lastly, tuk malam tue..inilah diriku..design bg my mum..sbb pening xtau nk pakai baju apa???biasala pempuan..lastly..my mum yg suruh pakai camnie.huhuh..sebenarnye ada org nk make over ainna mlm tue..tp..xlehla..kene jaga bnyk perkara lg pun hati susah aritue..xde mood nk happy2 sngt...Apa2 pun smuanye kembali kepada Allah..dgn atas kuasa-Nya la kite mampu bersama2 enjoy pada mlm tersebut..terima kasih kepada smua yang terlibat..sayang, kasih dan rindu kan korang kerana ALLAH..

The Believers are but asingle brotherhood: so make peace and reconciliation between your two (contending) brothers: and fear Allah, that ye may receive mercy: (Al- Hujurat 49:10)


I am reminded of a haduth narrated by our beloved Prophet Muhammad (peace be upon him)

An-Nu'man ibn Bashir said: "The messenger of Allah (peace and blessing of ALLAH be upon him) said: 'The believers, in their mutual mercy, love, and compasion, are like a (single) body: if one part of it feels pain, the rest of the body will join it in staying awake and suffering fever'" (Al-Bukhari and Muslim)